Super Smoker: De Gezonde Sigaret

Onlangs hebben de Belgen de Super Smoker op de markt gebracht welke in de volksmond al snel de 'gezonde sigaret' is komen te heten. De Super Smoker, of elektrische sigaret, biedt de roker de voordelen van het klassieke rookwaar, maar is niet of nauwelijks schadelijk voor de gezondheid , stelt men. Zodoende biedt Super Smoker een alternatief voor het stoppen met roken en voorkomt nadelige effecten op de gezondheid, maar houdt echter wel zijn/haar nicotine verslaving in stand.

In een samenleving die zich in toenemende mate tegen rokers keert en waar binnenkort ook de horeca als laatste bastion voor rokers zal vallen, is dit wellicht hét alternatief. Hij smaakt, oogt en rookt als een echte sigaret maar is daarentegen niet schadelijk voor uzelf of voor uw omgeving, stelt men bij de Belgische producent. Rokers zijn inmiddels gewend de waarschuwingen 'Roken veroorzaakt dodelijke longkanker' op hun geliefde pakjes rookwaar aan te treffen. Volgens Belgische uitvinders, hoeft men hiervoor bij hun product niet bang te zijn. Wie door de handleiding van de sigaret bladert, vindt als waarschuwing dan ook enkel iets als 'stop geen losse cartridge in uw mond'.

De Super Smoker
Een sigaret die wel nicotine bevat, maar geen kankerverwekkende stoffen, zeggen de makers. De Super Smoker bestaat uit een staafje met ingebouwde elektronica, een mondstukje, een vervangbare vulling en een adapter. Men moet de de sigaret niet aan te steken. Om toch een vertrouwd gevoel te creëren licht er een oranje LED lampje op bij het inhaleren, als brandde de sigaret toch. Juist in het voorkomen van het verbrandingsproces ligt de kracht van het alternatief. Bij de verbranding van een 'klassieke' sigaret komen meer dan 4.000 stoffen vrij, waaronder 9 kankerverwekkende. Vooral de zware metalen die in teer zitten zijn schadelijk en komen door verbranding in het menselijk lichaam terecht.

De Super Smoker is er in sigaret en sigaar uitvoering en kan gebruikt worden met diverse vullingen, varierend in de hoeveelheid nicotine die deze bevat. Die vulling bevat nicotine en geur- en smaakstoffen, opgelost in een vloeistof. Wanneer men inhaleert en vervolgens uitblaast zie je een op rook gelijkende damp. Deze is echter geurloos voor de omgeving en bevat ook geen schadelijke stoffen. Door aan de sigaret te trekken, activeert de roker de elektronische componenten die een beetje van de vloeistof uit de ampul doet verdampen, waardoor een smaak- en nicotinedamp vrijkomt. Een ingebouwt oplaadbaar batterijtje voedt de elektronica van de sigaret.

De voordelen:

  • als enige alternatieve sigaret toxicologisch-wetenschappelijk veilig bevonden (K.U.Leuven).
  • een, alternatieve sigaret om veiliger te roken voor u en uw omgeving.
  • het unieke alternatief voor de ‘klassieke roker’ dat tegelijkertijd het ‘passief roken’ naar het verleden verwijst.
  • het lijkt op een sigaret, het smaakt als een sigaret en het "dampt" als een sigaret.
    geen verbranding, dus geen kankerverwekkende stoffen.
  • is roken op plaatsen daar waar het nu niet is toegestaan.
  • bespaart u 65% op uw huidige rookkosten (na aaschaf betaald u ongeveer €12 voor zes vullingen wat optelt tot een equevalent van 180 sigaretten)
  • 13 maal minder nicotine als in een klassieke "light" sigaret
Zijn er ook nadelen?
Wat duidelijk én voor de roker wenselijk is, is dat deze bij het trekken aan zijn Super Smoker wel nicotine inhaleert. Dit is de stof die het lichaam als prettig ervaart. Als nicotine in het lichaam terecht komt wordt het al snel verspreid door de bloedsomloop. Nicotine werkt in op bijna alle fysiologische lichaamssystemen (hersenen, bloedsomloop, insulineproductie, hormoonafscheiding enz.), maar veroorzaakt op zich geen kanker.De stof nicotine is wel schadelijk voor de mens. Nicotine stimuleert de afgifte van adrenaline. Hierdoor gaat de hartslag omhoog en worden de bloedvaten samengetrokken. De bloeddruk stijgt. Daarnaast dient men te begrijpen dat de Super Smoker nogsteeds een product is welke een psychisch- en lichamelijke verslaving teweeg kan brengen waarschuwen onafhankelijke waarnemers.